Skip to content
beba

Probavne tegobe kod beba i djece Najčešće probavne tegobe beba i djece uključuju kolike, bljuckanje, povraćanje, zatvor ili pak proljev. Iako većina tegoba prolazi spontano, kod mlađe se djece preporuča čim raniji odlazak liječniku.

Probavne tegobe kod beba i djece Najčešće probavne tegobe beba i djece uključuju kolike, bljuckanje, povraćanje, zatvor ili pak proljev. Iako većina tegoba prolazi spontano, kod mlađe se djece preporuča čim raniji odlazak liječniku.

Nezrelost probavnog sustava

Kod djece sa zdravim probavnim sustavom, često se javljaju funkcionalne probavne tegobe čiji uzrok leži u nezrelosti probavnog sustava. U najčešće tegobe koje se javljaju u prvoj godini života spadaju kolike, bljuckanje i zatvor. Njihov zajednički simptom jest neutješan plač, zbog kojeg pate i bebe i roditelji. Unatoč stresu i brizi koje roditelji u tim trenucima osjećaju, utješno je znati da se funkcionalne tegobe javljaju kod većine djece i samo su prolazna faza u razvoju djeteta.

Bebina stolica i promjene

Kada govorimo o probavi kod beba, važno je znati da broj i boja bebinih stolica može jako varirati u ovisnosti o tome hrani li se beba majčinim mlijekom ili adaptiranom mliječnom formulom. Ukoliko se beba isključivo doji, tada će njezina stolica biti žute ili svjetlozelene boje, dok bebe na adaptiranom mlijeku imaju stolicu različitih smeđih tonova. Kada govorimo o broju stolica, kod beba na adaptiranom mlijeku prosječan broj stolica je 1-2 dnevno, dok kod dojenih pravila gotovo nema: moguće je imati jednu stolicu iza svakog podoja ili pak jednu u cijelom tjednu. Ipak, trebalo bi obratiti pozornost na konzistenciju stolice.

Infektivni i neinfektivni proljev

O proljevu govorimo kada je stolica rijetka ili vodenasta te se javlja često i naglo, a može ga izazvati niz uzročnika. Rotavirus uzrokuje većinu infektivnih proljeva u dojenčadi i male djece, dok su bakterije rjeđi uzročnici. Najčešće se pojavljuje u djece dobi između 6. i 24. mjeseca života, a karakterizira ga izrazita zaraznost. Virusne čestice su na sobnoj temperature stabilne pa ostaju na dječjoj opremi, igračkama i drugim predmetima i po nekoliko tjedana, zbog čega su higijenske mjere i dezinficiranje tih površina iznimno važne.  Rotavirusna infekcija manifestira se povišenom tjelesnom temperaturom, povraćanjem i proljevom što vrlo brzo može dovesti do dehidracije, koja ponekad zahtijeva bolničko liječenje.

Preporuča se po pojavi prve proljevaste stolice započeti s primjenom oralne rehidracijske otopine, kao što je Normia Rehidro, koja će nadomjestiti izgubljenu tekućinu i elektrolite te time prevenirati pojavu dehidracije.  Broj proljevastih stolica kao i trajanje proljeva, moguće je smanjiti prirodnim sastojkom, želatinskim tanatom, kojeg nalazimo u Normia Stop vrećicama. Za uspostavljanje narušene ravnoteže crijevne mikroflore, pomoći će posebno odabrani sojevi LGG® BB-12™ prisutni u Normia Baby kapima.

Ukoliko proljev traje duže od dva tjedna, a dijete nema vrućicu ili simptome prehlade, može se raditi o alergijskom proljevu. Dojenčad s alergijom može osim proljeva i povraćati, imati jake grčeve, dobiti osip ili krv i sluz u stolici. U takvim se slučajevima preporuča uvođenje tzv. hipoalergijskih mliječnih formula.

Ne zaboravite da se kod dojenčadi i manje djece prilikom pojave proljeva treba što prije obratiti liječniku, prije svega zbog opasnosti od dehidracije.

Normia Baby kapi

Zaštita crijevne mikroflore, od prvog dana života.

NORMIA LGG BB12 BABY BOX DROPS HR_3D_2

JGL-ov klub vjernosti za trudnice i roditelje