279301-P5UIDU-783-compressor

Proljev Proljev je jedno od najčešćih oboljenja u djece. Saznajte kako ga prepoznati, što ga uzrokuje te koje su najvažnije mjere u njegovu liječenju i prevenciji.

Proljev Proljev je jedno od najčešćih oboljenja u djece. Saznajte kako ga prepoznati, što ga uzrokuje te koje su najvažnije mjere u njegovu liječenju i prevenciji.

Što je proljev?

Proljev je pojava više od tri vodenaste ili kašaste stolice tijekom jednog dana. Prate ga nagla i učestala potreba za pražnjenjem crijeva, što može dovesti do brze dehidracije. Često se uz njega javljaju i druge probavne smetnje poput mučnine, grčeva, nadutosti i povraćanja. U crijevima dolazi do poremećaja metabolizma vode i elektrolita te do narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore koja ima važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Što je uzrok proljeva?

Proljev mogu uzrokovati virusi, bakterije, paraziti, neki lijekovi, toksini iz hrane te bolesti želuca i crijeva. Liječenje antibioticima može biti povezano s nastankom proljeva u čak 40% djece i 15% odraslih. Ipak, uzrok određenog broja proljeva i dalje ostaje nepoznat.

Rotavirus je najčešći uzrok proljeva u dojenčadi i djece kojim se do navršene 5. godine zarazi 95% djece,  dok se norovirus smatra najznačajnijim uzročnikom virusnih proljeva u odraslih. Tek 20-30% crijevnih infekcija uzrokovano je bakterijama.

Je li svaki proljev isti?

Proljevi se razliku prema uzročnicima nastanka, duljini trajanja i broju stolica. Akutni proljev nastupa naglo, stolice su učestale i vodenaste, uzrokuju brzu dehidraciju. Ukoliko pak proljev traje duže od dva tjedna, radi se o kroničnom proljevu.

Što su dehidracija i rehidracija?

Dehidracija je prekomjeran gubitak vode i soli iz organizma, čime se remeti osjetljiva ravnoteža potrebna za održavanje zdravih stanica i tkiva. Proljev je najčešći uzrok dehidracije. Bebe i mala djeca tijekom proljeva vrlo brzo dehidriraju, što im može ugroziti život.

Rehidracija je nadoknada izgubljene vode i elektrolita, a provodi se primjenom oralnih rehidracijskih soli.

Kako zaustaviti proljev?

Da bi se smanjio broj stolica kao i trajanje proljeva, preporučujemo primjenu Normie Stop sa želatinskim tanatom. Radi se o jedinstvenom sastojku prirodnog podrijetla, koji stvara zaštitni film na crijevnoj sluznici te tako sprječava prodor patogena i ostalih štetnih tvari koje vode upalnom procesu i proljevu.  Izvrsnog je sigurnosnog profila, s kliničkim dokazanim djelovanjem unutar 12 sati.

Najvažnija mjera kod proljeva i povraćanja jest nadoknađivanje tekućine i elektrolita. Oralna rehidracijska sol, Normia Rehidro, sprječiti će dehidraciju te nadoknaditi elektrolite. Svojim sastavom prati aktualne smjernice ESPGHAN i SZO, a dodatak cinka pridonijet će bržem oporavku organizma.

Posebno odabrani sojevi prisutni u Normia LGG ® i BB-12 ™ proizvodima obnavljaju narušenu ravnotežu crijevne mikroflore čime skraćuju trajanje proljeva i dodatno ubrzavaju oporavak.

Dodatne mjere

Pravilna higijena ključna je u prevenciji virusnih i bakterijskih proljeva.

Pranje ruku i hrane te pravilna obrada hrane spriječit će širenje proljeva.

Dobro je što prije osigurati puni unos hrane. Kod dojenčadi i male djece preporuča se nastaviti dojenje ili davanje nadomjesnog mliječnog pripravka.

Ukoliko primjetite bilo koji znak dehidracije ili ako je trajanje proljeva produženo, nužno je kontaktirati liječnika. Zapamtite da proljev može biti iznimno opasan za dojenčad i malu djecu.
CJELOVITO RJEŠENJE ZA TRETIRANJE PROLJEVA
CJELOVITO RJEŠENJE ZA TRETIRANJE PROLJEVA

1

Normia Stop

smanjuje učestalost i trajanje epizoda proljeva

2

NORMIA REHIDRO

sprječava dehidraciju i nadoknađuje elektrolite

3

NORMIA LGG® i BB-12™

obnavlja crijevnu mikrofloru