Kalendar dohrane prema najnovijim smjernicama te utjecaj dohrane na razvoj crijevne mikroflore
Dohrana je, kako i sam naziv govori, dodatak neke hrane osnovnoj hrani – majčinom mlijeku. Uvođenje dohrane vrlo je uzbudljivo iskustvo za Vas i Vašu bebu!
Dojenje ima mnoge zdravstvene koristi i za bebu i za majku, stoga početak dohrane ne znači prestanak dojenja niti zamjenu majčinog mlijeka krutom hranom, već samo dodatak toj primarnoj hrani. Dijete samo preko majčinog mlijeka dobiva većinu svojih energijskih potreba, no oko šestog mjeseca života raste potreba za vitaminima A, B i C, željezom, kalcijem i cinkom. Prema preporuci Europske agencije za sigurnost hrane (eng. European Food Safety Authority, EFSA) uvođenje komplementarne hrane u prehranu zdrave novorođenčadi u EU, u dobi od 4 do 6 mjeseci, sigurno je i ne predstavlja rizik za štetne učinke na zdravlje. ESPGHAN (eng. European Society for Peadiatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) odbor za prehranu dodaje da se komplementarno hranjenje ne bi trebalo uvoditi prije 17-og tjedna i ne kasnije od 26-og tjedna starosti djeteta. Kada započnemo s dohranom preporučuje se uvoditi jednu novu namirnicu svaka 2 do 3 dana, neovisno o redoslijedu uvođenja. Nema potrebe za odgodom uvođenja alergenih namirnica.
Učestalost dohrane:
- 1 obrok dnevno: 4-6 mjeseci (ukoliko se uvodi dohrana)
- 1-2 puta dnevno: 6-8 mjeseci
- 2-3 puta dnevno: 8-10 mjeseci
- 3-4 puta dnevno: 10-12 mjeseci
Slijedi kalendar dohrane, koji služi samo kao orijentacijski vodič i nije ga se nužno strogo pridržavati. Svako dijete ipak ima drugačiji ritam dohrane, različite preferencije i posebne potrebe.
5 DO 6 MJESECI STAROSTI
Voće: jabuke, kruške, banane i marelice
Povrće: mrkva, blitva, tikvice, batat
Mahunarke: brašno rogača
Žitarice: brašno, krupica ili pahuljice riže, kukuruza i prosa
OD 6 DO 7 MJESECI STAROSTI
Voće: breskve, šljive, trešnje, borovnice, avokado
Povrće: krumpir, buča/bundeva, brokula, cvjetača, špinat, mahune, korabica
Žitarice: zob, ječam, raž, amarant, heljda (u obliku brašna ili pahuljica)
Mliječni proizvodi: svježi kravlji sir, skuta
Meso, perad i riba: bijelo i tamno meso peradi, teletina, oslić, škarpina, losos, pastrva
Jaje: žumanjak
Masnoće: maslinovo, suncokretovo, maslac
Začini: vanilija, cimet, bosiljak, origano
OD 7 DO 8 MJESECI STAROSTI
Voće: kupine, maline, nar, ribizl, smokve, nektarine
Povrće: cikla
Žitarice i mahunarke: soja, slanutak, crvena leća, kvinoja, mješavina žitarica
Mliječni proizvodi: jogurt, acidofil
Meso, perad i riba: kunić, janjetina
Masnoće: laneno ulje
OD 8 DO 9 MJESECI STAROSTI
Voće: kiwi, ananas, mango, papaja, dinja, jagode, grožđe
Povrće: grašak, repa, rajčica, šparoge, luk, artičoka
Žitarice i mahunarke: kruh, dvopek, keksi (mljeveni, prilagođeni dojenčadi)
Mliječni proizvodi: kefir, kiselo mlijeko, jogurt s probiotikom
Meso, perad i riba: junetina, srdela, inćun, bakalar
Jaje: bjelanjak
Začini: timijan, kurkuma
OD 9 DO 10 MJESECI STAROSTI
Voće: limun, naranča, grejp, lubenica, brusnice, višnje, masline
Povrće: kupus, prokulice, kelj, poriluk, komorač, krastavac, paprika, rajčica, patlidžan
Žitarice i mahunarke: integralne žitarice, tjestenina
Mliječni proizvodi: vrhnje, mileram
Meso, perad i riba: govedina, svinjetina, ostala plava riba (tuna i sl.)
Masnoće: bučino ulje
Začini: celer, vlasac
OD 10 DO 11 MJESECI STAROSTI
Voće: kokos, kesten
Žitarice i mahunarke: zelena i smeđa leća
Sjemenke: mljevene sjemenke (lana, suncokreta, buče) prilagođeno dojenčadi
OD 11 DO 12 MJESECI STAROSTI
Voće: mljeveni orašasti plodovi prilagođeni dojenčadi
Žitarice i mahunarke: muesli /prilagođene dojenčadi), grah
Meso, perad i riba: divljač
Začini: peršin, češnjak, ružmarin, menta
Ostalo: kakao, sladoled
Pazite na raznolikost, sigurnost i kvalitetu hrane te osluškujte zahtjeve svoga djeteta i dohrana će biti divno i uzbudljivo iskustvo za cijelu obitelj. Ne zaboravite da već od trudnoće prehrana majke snažno utječe na razvoj crijevne mikroflore djeteta, a dojenjem i dohranom taj se utjecaj nastavlja u prvim godinama života. Upravo je pravilna i uravnotežena prehrana zato toliko važna jer njome utječemo na optimalan razvoj crijevne mikroflore važne za zdravlje cjelokupnog organizma. Još jedan od načina kojim možete pridonijeti ravnoteži crijevne mikroflore jest unos dobrih bakterija. Pri tom, iznimno je važno da se radi o pažljivo izabranim sojevima, s klinički dokazanim učincima te prisutnima u dovoljnoj količini kako bi kolonizirali sluznicu crijeva. Normia LGG® i BB-12TM proizvodi sa dva najistraženija soja, LGG i BB-12, ispunjavaju sve navedene zahtjeve zbog čega je njihova primjena sigurna već od prvog dana života, a blagotvorni učinci za organizam su dalekosežni.
Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.
Rukovoditelj Službe za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb
Literatura:
Kolače S., Hosjak I., Niseteo T. Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji. Medicinska naklada, Zagreb 2017.
Younger Meek J, et al. Choosing to breastfeed. In: American Academy of Pediatrics New Mother\’s Guide to Breastfeeding. 2nd edition. New York, N.Y.: Bantam Books; 2011.
Wambach K, et al., eds. Perinatal and intrapartum care. In: Breastfeeding and Human Lactation. 5th ed. Sudbury, Mass.: Jones & Bartlett Learning; 2016.
Fewtrell M1, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, Hojsak I, Hulst JM, Indrio F, Lapillonne A, Molgaard C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64 (1):119-132. doi: 10.1097/MPG.0000000000001454.
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Panel members: Carlo Agostoni, Jean‐Louis Bresson, Susan Fairweather‐Tait, Albert Flynn, Ines Golly, Hannu Korhonen, Pagona Lagiou, Martinus Løvik, Rosangela Marchelli, Ambroise Martin, Bevan Moseley, Monika Neuhäuser‐Berthold, Hildegard Przyrembel, Seppo Salminen, Yolanda Sanz, John (Sean) J Strain, Stephan Strobel, Inge Tetens, Daniel Tomé, Hendrik van Loveren and Hans Verhagen. Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. EFSA Journal, Volume7, Issue12, December 2009, 1423.
Agostoni, Carlo; Braegger, Christian; Decsi, Tamas; Kolacek, Sanja; Koletzko, Berthold; Michaelsen, Kim Fleischer; Mihatsch, Walter; Moreno, Luis A; Puntis, John; Shamir, Raanan; Szajewska, Hania; Turck, Dominique; van Goudoever, Johannes, ESPGHAN Committee on Nutrition: Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition: July 2009 – Volume 49 – Issue 1 – p 112–125 doi: 10.1097/MPG.0b013e31819f1e05
Agostoni, Carlo; Decsi, Tamas; Fewtrell, Mary; Goulet, Olivier; Kolacek, Sanja; Koletzko, Berthold; Michaelsen, Kim Fleischer; Moreno, Luis; Puntis, John; Rigo, Jacques; Shamir, Raanan; Szajewska, Hania; Turck, Dominique; van Goudoever, Johannes. ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition: January 2008 – Volume 46 – Issue 1 – p 99–110, doi: 10.1097/01.mpg.0000304464.60788.bd